Mors dag

Mors dag är en högtid då barn firar sina mödrar. I Sverige inträffar högtiden alltid den sista söndagen i maj. 

Tanken med mors dag är att barn ska hedra sina mödrar. I Storbritannien fanns en liknande tradition redan 1607 som kallades "go-a-mothering". Den innebar att bortaboende barn under den här dagen skulle få chans att besöka sina föräldrahem. I dag kallas mors dag för "Mothering Sunday" i Storbritannien. 

Vanligtvis köper barn små presenter till sina mammor på mors dag. Andra vanliga sätt att fira är att bjuda på middag eller skicka ett kort - det beror på vilket sätt man föredrar att visa sin uppskattning på.

Facebook införde nyligen en lila blomma som man kan trycka på i stället för att gilla ett inlägg. Tanken är att man med blomman ska hedra och fira sin mamma. Uppdateringen infördes lagom till mors dag i USA som infaller den 10 maj. Nu finns den även tillgänglig för svenska användare

I Finland är mors dag en officiell flaggdag som infaller den andra söndagen i maj. Det gäller inte Sverige - men många väljer dock att hissa flaggan ändå.

Många afrikanska länder firar mors dag. Trots att flera länder på kontinenten har kopierat brittiska "Mothering Sunday" har man på vissa håll firat mors dag långt innan de första brittiska kolonisatörerna anlände.

I de flesta arabländerna firas mors dag på vårdagjämningen den 21 mars. Mongoliet är det enda landet i världen där man firar mors dag två gånger per år.