Fars dag

Fars dag är ett bra exempel på en högtid som saknar religiös grund och som ibland får kritik för att vara kommersiell. Dagen infaller andra söndagen i november. Den tillkom i Sverige efter amerikansk förebild under 1930-talet.

Fars dag infaller den andra söndagen i november och har precis som mors dag skapats efter amerikansk förebild. Initiativtagaren var en viss mrs John Bruce Dodd i USA. Hon ville hylla sin far som var änkling, och som ensam hade fostrat sju barn. Fars dag kom till Sverige 1931, med mors dag som kommersiell förebild. 1949 bildades en nordisk kommitté av köpmän med syfte att verka för sedens spridning, vilket antyder handelns ekonomiska värdering av högtider.

Förutom handeln var och är massmedier och skolor viktiga för att sprida både mors och fars dag. Barn uppmuntras till exempel att på skoltid tillverka gratulationskort. De båda dagarna firas på ungefär samma sätt, men fars dag något enklare. Ett rätt vanligt sätt att fira far är med morgonuppvaktning med kaffe, tårta, blommor och en present.

Idag är slipsen den vanligaste farsdagspresenten och varannan pappa får en ny slips på fars dag.